+31 (0) 6 53915492

info [at] vkralingencompany.com

Amsterdam, The Netherlands

Marketing is Onzin

Quote:
 

Merktrouw bestaat amper

 

De suggestie dat bepaalde merken trouwere gebruikers hebben dan andere (en dat zoiets als brand loyalty gestimuleerd kan worden) wordt niet gesteund door aankoopdata. Daaruit blijkt slechts dat grotere merken vaker verkocht worden, simpelweg omdat ze beter verkrijgbaar zijn. In praktijk zijn vrijwel alle klanten brand switchers. De suggestie dat het beter is trouwe klanten te belonen dan nieuwe klanten te werven, wordt dan ook niet gesteund door aankoopdata.

 

Doelgroep is fictie

 

Vergelijk kopers en gebruikers van grote merken en zie dat die nauwelijks verschillen. Wasmiddelen,
frisdranken, auto’s en computers: ze hengelen allemaal in dezelfde grote vijver en vangen dezelfde vissen. Massamarketing werkt daar beter dan target marketing.

 

Heavy users pompen de omzet niet omhoog

 

Heavy users bestaan nauwelijks. Voor zowel Pepsi als Coca-Cola geldt dat een gemiddelde gebruiker twee tot drie blikjes per jaar koopt. Wat omschreven wordt als heavy users blijken gewoon klanten te zijn die ietsje meer kopen in een bepaalde productgroep, maar ze switchen vrijwel net zo hard als iedereen. Opnieuw is verkrijgbaarheid de sleutel.

 

Differentiatie werkt nauwelijks

 

Alle grote merken in een bepaalde categorie neigen naar dezelfde positionering. Differentiatie werkt niet; wat telt is herkenbaarheid. Kopen is grotendeels routinegedrag, dus het merk moet in zijn reclame en door de verpakking op het schap herkenbaar blijven.

 

Niche brands zijn meestal gewoon kleine merken

 

Er zijn maar een paar merken met een kleine maar trouwe gebruikerskring. Wat doorgaans voor niche brands doorgaat zijn gewoon kleine merken met een normale (kleine) groep ontrouwe gebruikers.

 

Lovebrands zijn een luchtspiegeling

 

Loverbrands zijn leuk als je een vakfanaat bent, maar de doorsnee consument is niet verliefd op alledaagse producten. Laat staan merken. It’s just bloody ketchup!

Please reload

Recent Posts
Please reload

Archive
Please reload

Search By Tags

I'm busy working on my blog posts. Watch this space!

Please reload

Follow Us
  • LinkedIn Social Icon